Acasă » 2013 » Ianuarie » 11 » Cat va dura suspendarea dosarelor?
13:17
Cat va dura suspendarea dosarelor?
Se zvonea ca trebuie asteptat si ca, in noiembrie 2012, dosarele suspendate vor fi repuse in lucru. Nimic mai fals. Personal, am scris o scrisoare la Ministerul Public, solicitand, in baza legii 544/2001, urmatoarele informatii :
1) Cate dosare au fost ridicate, fizic, de catre procurori, in cadrul anchetei penale 710/2011 ?
2) Ce calitate procesuala au titularii dosarelor ?
3) Pe cand se preconizeaza finalizarea anchetei ?


Raspunsul doamnei Gabriela Scutea, adjunct al Procurorului General, m-a lasat fara grai: ” …se constata ca in conformitate cu dispozitiile art 12 litera f din legea 544/2001, informatiile solicitate aduc atingere asigurarii unui process echitabil ori interesului legitim al oricareia dintre partile implicate in procea”
Cu alte cuvinte, doamna a refuzat sa raspunda la intrebari, considerand ca nu sunt de interes public.
In finalul raspunsului, doamna adjunct al Procurorului General face, totusi, o mentiune pe care o redau sperand ca va va fi de folos:
« Precizam ca persoanele interesate pot uza de caile procedurale, conform Codului de Procedura Penala, pentru rezolvarea aspectelor care considera ca le vatama interesele legitime ».

In codul sus-citat, sunt trei articole care trateaza sugestia doamnei Scutea :
„Art. 275
Dreptul de a face plângere
Orice persoană poate face plângere împotriva măsurilor şi actelor de urmărire penală, dacă prin acestea s-a adus o vătămare intereselor sale legitime.
Plângerea se adresează procurorului care supraveghează activitatea organului de cercetare penală şi se depune fie direct la acesta, fie la organul de cercetare penală...”
„Art. 276
Obligaţia de înaintare a plângerii
Când plângerea a fost depusă la organul de cercetare penală, acesta este obligat ca în termen de 48 de ore de la primirea ei să o înainteze procurorului împreună cu explicaţiile sale, atunci când acestea sunt necesare.”
„Art. 277
Termenul de rezolvare
Procurorul este obligat să rezolve plângerea în termen de cel mult 20 de zile de la primire şi să comunice de îndată persoanei care a făcut plângerea modul în care a fost rezolvată.”

Cu alte cuvinte, daca simtiti ca interesul vostru legitim (acela de a se procesa cererea de redobandire a cetateniei romane) va este lezat, puteti sa faceti plangere conform art 275 din CPP, iar ei au obligatia sa va raspunda in termen de 20 de zile. Daca asteptati, este inutil pentru ca nu se stie cat va dura ancheta. Nu va asteptati nici la „miracole” de genul unei decizii politice de la actuala conducere din Romania.
Cu atat mai mult ca nu puteti depune o noua cerere pana cand aceasta nu e refuzata.(art 17 din legea 21/1991).
Nu ezitati sa ma contactati pe mail const_be@yahoo.fr pentru lamuriri suplimentare.

Reiterez din postarile anterioare: personal, nu pot sa va ajut, nefiind avocat, dar va pot furniza informatii bine verificate.

sursa: cetatenie.info

Categorie: Pregatire dosar. depunere dosar si starea dosarului | Vizualizări: 2176 | Adăugat de: bene | Tag-uri: dosare suspendate, dosare blocate
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *: