Acasă » 2016 » Iunie » 1 » Paradox birocratic: Deși au pașapoarte românești, s-au trezit peste noapte că nu mai sunt cetățeni români
12:00
Paradox birocratic: Deși au pașapoarte românești, s-au trezit peste noapte că nu mai sunt cetățeni români

Mai mulți basarabeni care au certificat de naștere  și folosesc de ani buni pașaportul românesc s-au trezit că, de fapt, nu au cetățenie românească. Despre aceasta le-au comunicat chiar autoritățile române atunci când au mers să își perfecteze un nou pașaport. Din această categorie fac parte persoanele care au obținut cetățenia română fiind minori, odată cu părinții lor, iar aceștia nu au depus la dosar și o cerere pentru acordarea cetățeniei românești și copiilor minori.

Până nu demult (februarie 2015) autoritățile române au recunoscut drepturile minorilor de a obține cetățenia românească odată cu părinții, chiar dacă la dosarul acestora nu era anexată o cerere și pentru copiii minori, dar și a persoanelor de peste 18 ani care au cerut recunoașterea cetățeniei române în baza faptului că erau minori atunci când unul dintre părinți au obținut cetățenia.

Direcția Generală de Evidența a Persoanelor din România și-a schimbat practica, iar în consecință mulți cetățeni români s-au pomenit fără … cetățenie. Până anul trecut, funcționarii Direcției înscriau în registrele de stare civilă copiii celor care dobândeau cetățenia română, chiar dacă aceștia nu fuseseră declarați în procedura de redobândire a cetățeniei părinților. Acum, dacă unul dintre părinți nu declară copiii minori și nu cere acordarea cetățeniei române și pentru aceștia, minorii nu obțin automat cetățenia. Mai mult, autoritățile de la București au decis să aplice retrospectiv această prevedere.

„Nu doar e ilegal, dar și absurd”

Cu această problemă s-a confruntat recent Lilian Tomiță și iubita sa, atunci când au mers la Consulatul României de la Chișinău să prelungească valabilitatea pașaportului. Lilian spune că iubita acestuia are certificat de naștere din 2009, deține un pașaport românesc de șase ani, iar acum i-a fost refuzată prelungirea pașaportului pentru că, de fapt, nu are cetățenie.

consulatul romaniei„Cred că interzicerea de a ne emite un alt pașaport acum, după atâția ani, nu doar e ilegală, dar e și aburdă: Există un certificat de naștere, CNP, a mai fost eliberat un pașaport – nu poți da toate acestea acte cuiva care nu are cetățenie. Ține și de securitatea statală și de multe alte aspecte, mai presus decât o interpretare nouă a unei legi vechi. Corect ar fi să aplice interpretarea nouă la cazurile noi, dar nu retrospectiv”, spune acesta.

Mai mult ca atât, nu poți depune un dosar pentru redobândirea cetățeniei pentru că deja ai un cod numeric personal, în consecință, potrivit procedurilor, urmează să te dezici de actualul certificat de naștere în instanță, iar ulterior să soliciți redobândirea cetățeniei. „În concluzie, dacă trebuie să faci o declarație că renunți la certificatul de naștere, adică la cetățenie – înseamnă că o ai deja, căci nu poți renunța la ceva ce nu ai”, adaugă Lilian.

În aceeași situație s-a pomenit și Iurii Simion care a mers recent să prelungească valabilitatea pașaportului pentru copilul său minor. La fel ca și în primul caz, i-a fost refuzată cererea de către Consulatul României pentru că „minorul nu a fost inclus în certificatul de cetățenie al unuia dintre părinți”

„Am buletin românesc, pașaport, certificat de naștere și căsătorie, cont bancar deschis în România, dar nu am certificat de cetățenie pentru că eram minor, la fel ca și sora mea, atunci când tatăl meu a obținut cetățenia românească. E aburd să nu fii cetățean român, dar să ai toate aceste acte. Iar în această situație este multă lume căreia i-a fost refuzată prelungirea actelor”, spune Iurii Simion.

„Singura soluție este instanța”

Persoanelor le este refuzată prelungirea actelor românești pentru că ” nu au obținut cetățenia în nume propriu și nu există evidențe la instituțiile românești că ei au obținut cetățenia română odată cu părinții”.

13342042_10209084345963460_602285951_n„Aceștia nu sunt înscriși în certificatul de cetățenie și nu există nici la Ministerul Justiției vreo dovadă că au obținut cetățenia”, explică avocatul Ruslan Deleanu, care adaugă că singura cale pentru a clarifica statutul lor este o acțiune în instanță. „Nu este tocmai ușor, dar e singura soluție legală prin care poți demonstra că nu ești de acord cu părerea autorităților”, adaugă acesta.

Avocatul Deleanu spune că a avut clienți care au dat în judecată primăria pentru că a refuzat să le elibereze certificate de naștere copiilor minori și au obținut câștig de cauză.

 „Instanțele judecătorești înclină balanța spre cetățeni, iar cei care au problemă de acest gen nu trebuie să aștepte ceva, dar trebuie să dea statul în judecată. Din moment ce vor fi multe cereri de acest fel în instanță, lucrurile se vor schimba”, opiniază Ruslan Deleanu.

Am solicitat poziția Autorității Naționale pentru Cetățenie cu privire la acest subiect, însă deocamdată nu am primit un răspuns.

sursa: moldova.org

Categorie: Transcriere certificat de nastere si casatorie, depunere juramant | Vizualizări: 1995 | Adăugat de: Ion
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *: