Acasă » 2018 » Iunie » 25 » Pasaport la 2 ore va fi eliberat doar in cazuri de urgenta.
13:16
Pasaport la 2 ore va fi eliberat doar in cazuri de urgenta.

Un nou program de lege al guvernului are în vedere anumite situații de urgență pentru reevaluarea normelor care reglementează eliberarea pașaportului simplu temporar (2 ore)

Astfel, pentru eliberarea unui pașaport simplu temporar, trebuie să existe situații de urgență obiective, determinate de motive de sănătate, familiale sau profesionale în care titularul nu dispune de timpul necesar pentru eliberarea unui pașaport simplu electronic.

„Această urgență va trebui dovedită în momentul depunerii cererii de eliberare a pașaportului simplu temporar”, spune Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Executivului. În plus, programul aduce reglementări și în cazul elevilor care merg în străinătate la concursuri, olimpiade și altele.

„Pentru situațiile în care se solicită eliberarea unui pașaport simplu temporar în scopul deplasării minorului în străinătate, pentru studii sau concursuri oficiale organizate de instituții străine a fost eliminată obligația ca documentele doveditoare să fie autorizate de o autoritate administrativă română”, se arată în document.

Așadar, minorii care merg la concursuri internaționale pot prezenta doar dovada că merg la concurs, fără să mai existe ștampila vreunei autorități.

Ce valabilitate are pașaportul făcut la urgență

De câțiva ani încoace, tot mai mulți români optează pentru un pașaport eliberat în regim de urgență. Asta, după cum spune Ministerul Afacerilor Interne (MAI), nu se datorează neapărat unei urgențe, ci pentru că îl obții mult mai ușor, de la două ore, la două zile. În mod normal, pentru un pașaport simplu ai aștepta și până la două săptămâni. Ghișeele care le eliberează sunt date peste cap din cauza cozilor, astfel că soluția este să restricționeze accesul românilor la astfel de pașapoarte.

De acum, cei care optează pentru un pașaport temporar, în locul unuia simplu electronic, trebuie să aducă o dovada urgenței. Prin proiectul de lege propus se dorește ca pașaportul temporar să fie eliberat în termen scurt doar în anumite cazuri, clar reglementate, cu obligația prezentării documentelor care dovedesc urgența. Ele pot aminti motive de sănătate sau participarea elevilor la concursuri și olimpiade oficiale.

 

sursa:a1.ro

Categorie: Buletine, pasaport, alocatii copii | Vizualizări: 282 | Adăugat de: Ion | Tag-uri: pasaport doua ore, pasaport 2 ore, pasaport la o zi, pasaport bucuresti
Total comentarii : 0
avatar