Acasă » 2018 » Septembrie » 17 » Pașaportul: unde îl faci, ce acte ai nevoie
16:49
Pașaportul: unde îl faci, ce acte ai nevoie

Pașaportul este unul dintre cele mai importante acte pe care le poate primi un cetățean român de la stat. Documentul stabilește identitatea și elementele de identificare ale persoanei căreia îi aparține și este folosit doar în contextul călătoriilor internaționale.

În acest moment, cetățenii români pot circulă fără viza, doar în baza cărții de identitate, în țările Uniunii Europene și în alte țări care permit acest lucru. Alte țări acordă cetățenilor români posibilitatea de a călători fără viza până la 90 de zile pe teritoriul lor. Lista cu toate țările lumii și regimul de călătorie poate fi accesată pe site-ul MInisterului Afacerilor Externe.

 

Tipuri de pașapoarte

În acest moment, în România există trei tipuri de pașapoarte pentru cetățenii români care nu dețîn o funcție de stat. Aceste pașapoarte se numesc simple și sunt:

  • Pașaportul simplu electronic – este destinat persoanelor care au împlinit vârstă de 12 ani și are o valabilitate de cinci ani. Termenul de eliberare este de 30 de zile, dar această perioada a fost redusă la zece zile lucrătoare în toată țară.
  • Pașaportul simplu pentru minori sub 12 ani – este destinat minorilor sub 12 ani și are o valabilitate de trei ani. Termenul de eliberare este de 30 de zile, dar această perioada a fost redusă la zece zile lucrătoare în toată țară.
  • Pașaportul simplu temporar – este destinat persoanelor care și-au pierdut pașaportul electronic sau celor care nu îl pot folosi din varii motive în țară de destinație. Are o valabilitate de un an și, potrivit legii, se eliberează în trei zile lucrătoare.

 

Unde îți poți face pașaportul

Pașapoartele se pot face în orice județ, la sediile Direcției Generale de Pașapoarte. Poți depune cererea pentru un pașaport nou la orice sediu din întreagă țară, chiar dacă ai domiciliul în alt județ.

Înainte de a merge la sediul Serviciului Public pentru Eliberarea și Evidență Pașapoartelor Simple, verifică orarul de funcționare pe site-ul Ministerului Administrației și Internelor, pentru că acesta poate suferi modificări.

 

Acte necesare pentru eliberarea pașaportului

  • act de identitate (Carte de Identitate sau Buletin) aflat în termenul de valabilitate – în original;
  • dovadă achitării taxelor pentru eliberarea pașaportului;
  • pașaport anterior expirat – dacă există.

În cazul eliberării unui pașaport simplu temporar, pentru un minor care nu a împlinit 14 ani, este nevoie de următoarele acte:

  • certificatul de naștere al minorului, în original;
  • acte de identitate ale ambilor părinți, al unuia dintre părinți sau al reprezentantului legal, în original;
  • dovadă achitării taxei pentru emiterea pașaportului, pe numele minorului, în original.

Atunci când cererea pentru eliberarea pașaportului simplu temporar este semnată de un singur părinte sau reprezentant legal, acesta mai trebuie să adauge la dosar un alt act din care să reiasă că al doilea părinte este de acord cu ieșirea din țară a minorului.

Acest act poate fi o procura, o hotărâre judecătorească de încredințare a minorului (dacă părinții au divorțat) sau un certificat de deces (în cazul în care al doilea soț a încetat din viață).

Dacă minorul pentru care se solicită eliberarea unui pașaport temporar are sub 14 ani, nu este necesară prezența lui la centrul de pașapoarte. În cazul în care are peste 14 ani, trebuie să se prezinte personal pentru depunerea documentației și are nevoie și de actul sau de identitate.

În funcție de situația familială, verifică pe site-ul Ministerului Administrației și Internelor ce acte ai nevoie.

Vizualizări: 165 | Adăugat de: Ion
Total comentarii : 0
avatar