Cum pot obtine cetatenie romana
    Pentru a obtine cetatenie romana este nevoie ca sa aveti descendenti (parinti, bunei, strabunei) care sau nascut ori au trait in Romania Mare. Este necesar sa adunati actele necesare pentru cetatenia romana.
 
Am redobandit cetatenia romana, sunt casatorit, sotia poate sa obtina mai usor cetatania romana?
       Faptul ca sunteti casatoriti cu un cetatean roman nu inseamna ca automat obtineti cetatenia romana. Se poate de depus actele la reintregirea familiei in cazul ca sunteti casatorit/a cu un cetatean roman cu domiciliu in Romania si numai dupa 5 ani stati legal pe teritoriul Romaniei si sunteti supusi unor interviuri, verificari s.a.m.d. Cel mai simplu e sa depuneti actele la redobandirea cetateniei romane.
       
Care este perioada de valabilitate a certificatului de cazier judiciar roman?
     Potrivit legii române, certificatul de cazier judiciar este valabil o perioadă de 6 luni de la data emiterii. Dacă depăşiţi această perioadă, va trebui să solicitaţi şi să obţineţi un nou certificat.
 
    Nu este neaparat prezenta dumneavoastra la noi in oficiu. Ne contactati, va trimitem datele pentru procura, la notarul din raionul/orasul dumneavoastra perfectati procura pentru cazier. Procura cu copia de buletin (sau pasaport) o trimiteti catre noi prin autobus/microbus care are ruta regulata Chisinau-satul/orasul d-ra. In 5 zile lucratoare va contactam, trimitem cazierul spre dumneavoastra, il primiti, il verificati dupa care ne trimiteti banii.

Unde pot obtine cazierul judiciar moldovenesc?
   Cazierul judiciar moldovenesc se obtine la sediul Direcţiei informaţii şi evidenţe operative al MAI situat pe adresa: municipiul Chişinău, strada Iacob Hîncu, 3A, în zilele lucrătoare:  primirea cererilor – între orele 8:00-12:00 şi 13:00-16:00, eliberarea cazierelor judiciare – între orele 16:00-17:00.

Unul din parinti a obtinut cetatenia romana cand eram minor. In prezent am varsta peste 18 ani cum pot obtine mai simplu cetatenia romana?
   Sunteti cetatean roman nu este nevoie sa o mai obtineti odata. In acest caz se transcrie certificatul de nastere al fostului minor.
 
Am depus dosarul pentru redobandirea cetateniei romane, cum pot afla numarul si starea lui?
  Informatii cu privire la starea dosarului pot fi obtinute gratuit de la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie, prin scrisoare recomandata sau personal la adresa institutiei din str. Smardan, nr. 3, sector 3, Bucuresti, cod postal 030071. De asemenea este necesara includerea unei copii a certificatului de nastere a petentului.
 
Am scris scrisoare catre ANC dar nu am primit raspuns:
    Petiţiile formulate în scris, transmise prin poştă sau depuse personal în cadrul programului cu publicul, pentru a fi luate în considerare trebuie să cuprindă în mod obligatoriu minimum următoarele elemente:
- datele de identificare: numele şi prenumele, numele părinţilor, data şi locul naşterii, adresa de domiciliu, adresa de reşedinţă, dacă este cazul, şi adresa de corespondenţă unde se doreşte primirea răspunsului, dacă este diferită de adresa de domiciliu sau de reşedinţă;
- solicitarea dumneavoastră: 
· stadiul soluţionării dosarului: se va menţiona dacă dosarul a fost depus personal sau prin mandatar (anexaţi o copie a procurii notariale), data şi locul depunerii (anexaţi, în copie, bonul cu numărul de înregistrare eliberat de ANC ori birourile teritoriale, sau chitanţa pentru plata taxelor consulare, eliberată de ambasada ori consulatul României);
· alte solicitări: cu indicarea expresă a naturii problemei şi a solicitării;
- data şi semnătura: se va menţiona data redactării, precum şi semnătura olografă (petiţiile nesemnate nu se vor lua în considerare).
Petiţiile anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare a petiţionarului nu se iau în considerare şi se clasează, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, aprobată, cu modificări, prin Legea nr. 233/2002.
 
 
In ce termen este nevoie de depus juramantul de la data publicarii ordinului pe internet de catre ANC?
  In conformitate cu art.20 alin. 2 din Legea 21/1991 republicata, juramantul de credinta fata de Romania se depune in termen de 3 luni de la data comunicarii ordinului Presedintelui Autoritatii Nationale pentru Cetatenie de acordare sau redobandire a cetateniei romane.  Prelungirea termenului de depunere a juramantului se poate aproba numai in cazuri exceptionale. Solicitantul, prin inscrisuri anexate cererii, va face dovada cauzei ce a determinat imposibilitatea depunerii juramantului in termenul prevazut de lege. Nerespectarea termenului de 3 luni stabilit la art. 20 alin. 2 din Legea nr. 21/1991 a cetateniei romane, republicata, atrage incetarea efectelor ordinului de acordare sau de redobandire a cetateniei romane fata de persoana in cauza, astfel cum dispune art. 21 alin. 1 din aceeasi Lege.
 
In cat timp se transcriu certificatele de stare civila la consulatul roman?
  Pentru inceput este necesar de facut programare pentru transcrierea actelor de stare civila. In luna mai 2012, programarea se facea peste 45 zile calendaristice. Certificatul se transcrie in 30 zile lucratoare. Deci, obtinerea certificatului de nastere roman cu tot cu CNP la consulatul roman din Chisinau dureaza aproximativ 2 luni si costa 130 euro (pentru persoanele nascute pana in 1980). 
 
In cat timp se transcriu certificatele de stare civila la Primaria sector 1 Bucuresti?
  Termenul recomandat este de 2 luni. Problema este in programarea depunerii actelor la transcriere care poate dura si 10-12 luni. 

Sunt cetatean roman. Intre timp sotia a nascut un copil. Certificatul de nastere a carui stat (Moldova sau Romania) sa-l obtinem?
   Dupa nasterea copilului aveti doua optiuni:
     - obtineti certificatul de nastere romanesc al copilului la consulatul roman dupa care prin transcriere obtineti certificatul de nastere moldovenesc,
     - obtineti certificatul de nastere moldovenesc dupa care prin transcriere obtineti certificatul de nastere romanesc.
 
 
Aveti careva intrebari despre cetatenia romana si nu le gasiti raspunsul, scrieti-ne. Vom depune eforturi sa va raspundem in 24 ore.
 
 
informatie actualizata pe 12.12.2012