Art.43 Legea 119/1996 cu privire la actele de stare civila, republicata 2012

     In actele de nastere si, atunci cand este cazul, in cele de casatorie sau de deces se inscriu mentiuni cu privire la modificarile intervenite in starea civila a persoanei, in urmatoarele cazuri: 

a) stabilirea filiatiei prin recunoastere sau hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila si incuviintarea purtarii numelui;
b) contestarea recunoasterii sau tagaduirea paternitatii;
c) casatorie, desfacerea, incetarea sau anularea casatoriei;
d) adoptie, desfacerea, incetarea sau anularea adoptiei;
e) pierderea sau dobandirea cetateniei romane;
f) schimbarea numelui;
g) deces;
h) rectificare, completare sau anulare a actelor de stare civila ori a mentiunilor inscrise pe ele;
i) schimbarea sexului, dupa ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti. 

Art. 48  Legea 119/1996 cu privire la actele de stare civila, republicata 2012
      Incetarea casatoriei prin decesul sau prin declararea judecatoreasca a mortii unuia dintre soti, constatarea nulitatii, anulararea sau desfacerea casatoriei se inscrie prin mentiune pe actul de castorie si pe cele de nastere a fostilor soti. Mentiunea se inscrie, din oficiu, pe baza comun icarii primite de la ofiterul de stare civila care a intocmit actul de deces, a hotararii judecatoresti definitive si irevocabile, a certificatului de divort transmis de ofiterul de stare civila sau de notarul public ori la cererea persoanei interesate.
      Pentru a inscrie o mentiune de divort/deces/schimbare de nume este nevoie mai intai de transcris certificatul de nastere al titularului. Doar dupa asta se depun actele pentru mentiune.
      Mentiunile se aplica la Primaria din Romania care a eliberat actul  de stare civila, pe care este nevoie de inscris mentiunea, sau  Primaria Bucuresti sector 1 Bucuresti in caz ca actul este eliberat de catre Sectiile Consulare ale Romaniei.

comanda servicii curier in obtinerea mentiunii >>

Nota: In caz ca persoana si-a transcris doar certificatul de nastere si este divortat(a) sau vaduv(a) atunci certificatul de casatorie se transcrie prin aplicarea unei mentiune de casatorie si dovort/deces pe certificatul de nastere.

<< inapoi