Certificatul de casatorie romanesc se poate de obtinut de obtinut la:

  1. Serviciul de stare civila de la domiciliul din Romania al unui sot
  2. La serviciile de stare civila din Romania
  3. Prin procura
  4. Consulatul Roman

1. Transcrierea actelor la domiciliul din Romania a unuia din soti.
In caz ca un sot are domiciliu in Romania atunci transcrierea certificatului de casatorie este permisa doar la serviciul de stare civila din primaria unde este domiciliu. De obicei actele se transcriu in 3 luni si unoeri se percepe taxe locala pentru inscrierea certifictului de casatorie.
Pentru cei cu domiciliu in Bucuresti transcrierea actelor este posibila prin procura, pentru detalii: www.documentexpert.md

2. Oficiile de stare civila din:

Primaria sector 1 Bucuresti 

Primaria Galati

Primaria Iasi

Primaria Suceava

3. Prin procura, detalii pe www.documentexpert.md


4. Sectia Consulara in caz ca persoana este nascuta in tara de domiciliu a titularului. 

  • Pentru casatoriile incheiate in Republica Moldova anterior 01.10.2011, cererea de inscriere a certificatului de casatorie se depune de catre unul dintre soti (cetatean roman). 
  • Pentru casatoriile incheiate in Republica Moldova ulterior datei de 01.10.2011, cererea de inscriere a certificatului de casatorie se depune de catre ambii soti. Dupa intrarea in vigoare a noului Cod Civil (la 1 octombrie 2011) sotii trebuie sa efectueze o declaratie pe proprie raspundere – chiar daca unul dintre soti este cetatean strain – din care sa rezulte in mod expres si neechivoc legea (Republicii Moldova sau romana) aplicabila regimului matrimonial. In situatia in care unul dintre soti nu se poate prezenta la Sectia Consulara, se accepta ca declaratia sa fie autentificata de un notar public din Republica Moldova. In cazul in care sotii aleg sa se aplice legea romana regimului matrimonial, in declaratie se va specifica regimul matrimonial ales in conformitate cu legea romana (conform noului Cod Civil, acesta poate fi: comunitatea legala, separatia de bunuri sau comunitatea conventionala). Daca sotii opteaza pentru comunitatea conventionala sau separatia de bunuri, trebuie prezentata conventia matrimoniala intocmita anterior incheierii casatoriei la un notar public roman.

Documente necesare:
- certificatul de casatorie moldovenesc, in original si copie legalizata;

- declaratia pe proprie raspundere privind inexistenta altei transcrieri in Romania (formularul se primeste la Sectia consulara);
- original si copia buletinelor de identitate - ambii soti;
- original si copia pasaport - ambii soti;
- original si copia dovada cetateniei romane (pentru sotul/sotia cetatean roman)
- original si copia certificatelor de nastere ale ambilor soti; Cetateanul roman trebuie sa prezinte certificatul de nastere romanesc, cu toate mentiunile inscrise - divort/schimbare nume, etc. (daca este cazul).

 

Casatoria la ambasada

    In conformitate cu prevederile art.44, alin.(1) al Legii nr.119/1996, sefii misiunilor diplomatice si ai oficiilor consulare de cariera ale Romaniei pot incheia casatorii intre cetateni romani sau daca unul dintre viitorii soti este cetatean roman, daca aceasta este in concordanta cu legislatia tarii in care sunt acreditati si daca cel putin unul dintre viitorii soti, cetatean roman, are domiciliul sau resedinta in circumscriptia consulara a misiunii diplomatice ori a oficiului consular.
    Reprezentantii Sectiei Consulare a Ambasadei Romaniei la Chisinau va pot oferi detalii despre procedura de incheiere a casatoriei la misiunea diplomatica. 

    Incheierea casatoriei la misiunile diplomatice si oficiile consulare este supusa taxelor consulare, care se platesc de catre solicitanti la Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei.

 

Nota: In caz ca persoana si-a transcris doar certificatul de nastere si este divortat(a) sau vaduv(a) atunci certificatul de casatorie se transcrie prin aplicarea unei mentiune de casatorie si dovort/deces pe certificatul de nastere.

<< inapoi